DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Sedmi sastanak tehničkog komiteta za dužinu u organizaciji PTB Braunschweige Njemačka

Zavod za metrologiju je ove godine prvi put imao svog predstavnika na sedmom sastanku EURAMET-ovog Tehničkog komiteta za dužinu (TC-L), koji je održan u periodu od 20.- 23.10.2013. godine u Braunschweigu u Njemačkoj.

 

Evropsko udruženje nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) je evropska regionalna metrološka organizacija koja uspostavlja i koordinira sardanju između evropskih NMI, a ispunjenje zahtjeva EURAMET-a je preduslov za sprovođenje Aranžmana o međusobnom priznavanju nacionalnih etalona i uvjerenja o kalibraciji (CIPM MRA).   

Sastanku tehničkog komiteta je prisustvovala Gordana Bajić, rukovodilac laboratorije za dužinu. Na sastanku TC - L bilo je riječi o statusu svih EURAMET projekata. Laboratorjija za dužinu je učestvoivala u dva projekta:

  • Projekat 1283 - (Calibration og gauge blocks by mechanical comparison - Pilot DMDM Srbija) je završen i finalni izvještaj je objavljen.
  • Projekat 1237 – (Calibration og gauge blocks by mechanical comparison -Pilot UME Turska) još uvijek otvoren,  jer laboratorije iz Albanije i  Makedonije nemaju uslove za mjerenje. Laboratorija za dužinu je završila svoja mjerenja, a dalji status projekta zavisi od odluke FOCUS grupe EURAMET-a.

Na tehničkom komitetu je prihvaćen  prijedlog da se Laboratorija za dužinu MBM pridruži projektu Supplementary Comparison EURAMET L-S22 (1254) u kome  je Pilot laboratorija za dužinu NMI iz Danske. Mjerenja su završena za većinu učesnica, a Laboratorija treba da se obrati zvaničnim zahtjevom i da etalon dobije početkom 2014. godine.

Učešće u ovom projektu Suplementary comparison može biti ključno za  objavljivanje CMC-a u ovom mjernom području.