DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Svjetski dan metrologije

Zavod za metrologiju i ove godine učestvuje u proslavi Svjetskog dana metrologije, kojim se obilježava potpisivanje Metarske konvencije. Međunarodne metrološke organizacije i nacionalni metrološki instituti pripremili su poster posvećen mjerenjima i svjetlosti. Metrološka zajednica se ove godine pridružila UNESCO-u u akciji promovisanja uloge svjetlosti i optičkih tehnologija u svakodnevnom životu ljudi, ali i njihovom uticaju na održivi razvoj našeg društva u budućnosti. Metrologija omogućava primjenu i unapređenje tehnologija na bazi svjetlosti, odnosno efikasniju proizvodnju energije, bolje razumijevanje klimatskih promjena, ali i optimalno osvjetljavanje naseljenih mjesta.

Zavod za metrologiju organizuje otvorene dane povodom Svjetskog dana metrologije, odnosno omogućava zainteresovanim učenicima da posjete laboratorije Zavoda u periodu od 11.05. do 15.05.2015. godine.

Našem pozivu odazvale su se: JU Osnovna škola ,,Milorad Musa Burzan", ,,Savo Pejanović", ,,Vuk Karadžić", ,,Vlado Milić" iz Podgorice, JU Osnovna škola ,,Dušan Bojović" iz Nikšića, JU Srednja mješovita škola ,,17.septembar" sa Žabljaka i srednja mješovita škola ,,Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novog.

Podsjetimo da metrologija kao nauka o mjerenjima prati razvoj ljudskog društva. Smatra se da je ljude prvo zainteresovalo da spoznaju vrijeme posmatrajući periodične prirodne fenomene, a potom i dužinu, odnosno rastojanje. Ipak, od tada pa sve do vremena kosmičkih programa, GPS-a i globalnog navigacionog satelitskog sistema Galileo, ljudi pokušavaju da izvrše što tačnije mjerenje. Jednu od tekovina Francuske buržoaske revolucije predstavlja i zamisao o stvaranju jedinstvenog mjernog sistema za sva vremena i sve narode, koji neće zavisiti od kraljeva, krajeva i vremena. Izvođenjem osnovnih jedinica iz prirodnih pramjera Francuska akademija nauka je realizovala tu zamisao. Tako je definisan metar, a potom i kilogram. Godine 1799., izrađene su materijalne pramjere – etaloni jedinica, nazvani arhivski metar i arhivski kilogram. Prednost upotrebe francuskih mjera postala je očigledna u Evropi, bez obzira na ratove koji su vođeni. Predstavnici vlada 17 država, 20. maja 1875. godine, potpisali su u Parizu ugovor pod nazivom Metarska konvencija u cilju obezbjeđenja jedinstvenog sistema mjernih jedinica u svijetu. Usvojena je jedinica dužine – metar i jedinica mase – kilogram, osnovan je Međunarodni biro za tegove i mjeresa sjedištem u Sevru kraj Pariza.