DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u oblasti mjerila brzine vozila

U okviru bilateralne saradnje Republike Slovenije i Crne Gore, za zaposlene iz Zavoda za metrologiju organizovana je obuka u periodu od 30.09.do 03.10.2014. godine za rad na novoj opremi iz oblasti ovjeravanja mjerila brzine. Ovom obukom izvršena je validacija rada uređaja Peiseler test system (Fifth wheel). 

Glavni cilj ove obuke je bio kalibracija sistema Peiseler test system (Fifth wheel) dobijenog u okviru programa IPA 2011: Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori, sprovođenje postupaka ovjeravanja Doplerovih radara K i Ka opsega, laserskih mjerila brzine i mjerila brzine iz vozila u pokretu uz upotrebu ovog sistema, kao i  izrada nacrta podzakonskih akata u oblasti mjerila brzine.

Opširnije: Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u oblasti mjerila brzine vozila

Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u oblasti ovjeravanja taksimetara

U okviru bilateralne saradnje Republike Slovenije i Crne Gore, za zaposlene iz Zavoda za metrologiju organizovana je obuka u periodu od 07.10. do 10.10.2014. godine u oblasti ovjeravanja taksimetara. Predavač Aleksandar Premuš (MIRS-Slovenija) je demonstrirao postupke ispitivanja taksimetra, ugrađenog za tu priliku u službeno vozilo Zavoda za metrologiju, na stazi za ispitivanje taksimetara kod KAP-a u Podgorici. Postupak je sproveden uz upotrebu laserskog brojača impulsa sa pogona vozila u koje je taksimetar ugrađen. Sproveden je postupak kalibracije staze za ispitivanje taksimetara. Obuka je sprovedena za pet službenika Zavoda za metrologiju.

Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u polju kontrole predmeta od dragocjenih metala

U okviru bilateralne saradnje između Crne Gore i Slovenije organozovan je trening za zaposlene u Zavodu za Metrologiju na temu kontrole predmeta od dragocjenih metala u periodu od 30. do 3. Oktobra 2014. Ekspert Suzana Kocijančić iz Slovenije je održala prezentaciju o implementaciji sistema kvaliteta u Laboratoriji za Kontrolu Predmeta od Dragocjenih Metala, u skladu sa standardom MEST EN ISO/IEC 17025: 2011.

Opširnije: Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u polju kontrole predmeta od dragocjenih metala