DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Bilateralna saradnja sa Republikom Slovenijom u polju kontrole predmeta od dragocjenih metala

U okviru bilateralne saradnje između Crne Gore i Slovenije organozovan je trening za zaposlene u Zavodu za Metrologiju na temu kontrole predmeta od dragocjenih metala u periodu od 30. do 3. Oktobra 2014. Ekspert Suzana Kocijančić iz Slovenije je održala prezentaciju o implementaciji sistema kvaliteta u Laboratoriji za Kontrolu Predmeta od Dragocjenih Metala, u skladu sa standardom MEST EN ISO/IEC 17025: 2011.

Aktivnosti tokom ekspertske posjete su se odnosile na trening osoblja za izvođenje analize dragocjenih metala korištenjem XRF spektrometrije na instrumentu M1 MISTRAL-BRUKER, obezbjeđenim putem programa IPA 2011: Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori.

Posebna pažnja je posvećena sprovođenju procesa procjene za mjerenje zlata, srebra i platine u legurama od dragocjenih metala, i to XRF metodom, sa ciljem da se izgradi povjerenje u rezultate analize dragocjenih metala, kao i da bi se poboljšao kvalitet usluga u Laboratoriji za Kontrolu Predmeta od Dragocjenih Metala u Zavodu za metrologiju.