DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Trening o distribuciji vremena i frekvencije

U okviru aktivnosti EURAMET-WELMEC Radne grupe za olakšavanje razvoja nacionalne metrološke infrastrukture, 19. i 20. novembra 2015. godine u Srbiji je održan trening o distribuciji vremena i frekvencije.

Različiti zahtjevi korisnika u pogledu tačnog vremena uslovljavaju primjenu različitih metoda za distribuciju vremena. Trening je imao za cilj da pruži informacije o značaju distribucije vremena i načinima za distribuciju vremenskog podatka. Takođe je dat kratak osvrt na ulogu nacionalnih metroloških instituta u distribuciji vremena na teritoriji jedne države.

ltf1

Opširnije: Trening o distribuciji vremena i frekvencije

Tehnički komitet za termometriju i subkomitet za vlažnost

Godišnji sastanak Tehničkog komiteta za teremometriju i subkomiteta za vlažnost TC-T u organizaciji Portugalskog Instituta za kvalitet IPQ održan je u Lisabonu od 24.02. do 27.02.2015. godine. Učestvovalo je preko 50 predstavnika iz 30 zemalja Evrope i svijeta.

Na sastanku su predstavljeni svi trenutni projekti iz oblasti temperature i vlage u okviru EURAMET-a, kao i svi tekući i budući EMPR projekti kao i P11889 projekat ( EURAMET intercomarision of the relative humidity realisations - Relative humidity from 10% rh to 95% rh at temperatures from -10°C to 70°C – pilot MIRS/UL-FE/LMK i UME) u kojem je učestvovala Laboratorija za temperaturu Zavoda za metrologiju.

Opširnije: Tehnički komitet za termometriju i subkomitet za vlažnost

Obuka o sprovođenju međulaboratorijskog poređenja

U okviru aktivnosti EURAMET-WELMEC  Radne grupe za olakšavanje razvoja nacionalne metrološke infrastrukture, 18. i 19. marta 2015. godine u Turskoj je održana obuka o sprovođenju međulaboratorijskog poređenja u oblasti termometrije TC-T.
Obuka je organizovana kao teoretska podloga međulaboratorijskim poređenjima  EURAMET 135 (Inter-Laboratory Comparasion of Triple Point of Water) i EURAMET 1358 (Calibration of Thermocouple by Comparasion in the Temperature Range from 0°C to 1100°C ) koji će se realizovati u toku 2015. godine. Pilot laboratorija za oba projekta je TUBITAK UME.

Opširnije: Obuka o sprovođenju međulaboratorijskog poređenja