DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Priprema Laboratorije za vrijeme i frekvenciju za akreditaciju

U okviru programa IPA 2011: Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori, za zaposlene u Laboratoriji za Vrijeme i Frekvenciju održan je petnaestodnevni trening, kojem su prisustvovali zaposleni Zavoda za Metrologiju Milan Perović i Rabina Šabotić.

Trening je održao ekspert u polju vremena i frekvencije, Borut Pinter, iz Slovenskog Instituta za Kvalitet i Metrologiju (SIQ). Cilj treninga je bio da se pripremi akreditacija laboratorija za vrijeme i frekvenciju u skladu sa EN ISO / IEC 17025: 2011 standardom.

Tehničke procedure za kalibraciju etalona / mjernih instrumenata u polju za vrijeme i frekvenciju su pripremljene tokom ovog treninga. Drugi dio treninga odnosio se na zahtjeve standarda EN ISO / IEC 17025: 2011: Opšti zahtjevi za osposobljenost laboratorija za ispitivanje i kalibraciju. Analizirali smo sve tačke standarda i definisanih procedura, uputstava i zapisa koji proizilaze iz njih.

Laboratorija za Vrijeme i Frekvenciju je ispunila sve uslove neophodne za učešće u izračunavanju UTC vremena, i podnijela zahtjev za uključenje u CCTF-K001.UTC ključno poređenje koje za cilj ima obezbjeđivanje sljedivosti do UTC vremena kroz realizaciju lokalnog UTC vremena izvedenog u nacionalnim laboratorijama kao i obezbjeđivanje široke distribucije UTC vremena.