DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Crna gora kroz mjere - Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je jedno od najvećih jezera Evrope, posebno kada je nivo vode visok.
Skadarsko jezero je kriptodepresija, koju vodom snabdijeva Morača, a iz njega ističe voda prema Jadranu dugim tokom reke Bojane, koja na svojoj donjoj polovini toka čini međunarodnu granicu. Plovna vodena površina obuhvata do 91% površine Skadarskog jezera, dok plitki dio vode pod vegetacijom čini 9 % njegove ukupne površine.

skadarsko


Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki dijelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Takva mjesta nazvana su sublakustrični izvori ili oka. Ima ih oko 30. Najdublje oko je Radus, dubine 60 m, a po nekim podacima i dublje, dok je prosječna dubina jezera oko 6 m.
Od jadranske obale se tunelom Sozina stiže do Skadarskog jezera za samo 20 minuta vožnje. Dvije trećine ukupne površine Skadarskog jezera je u Crnoj Gori /219 km2/, a ostatak je u Albaniji. U zavisnosti od visine vode, površina Skadarskog jezera varira od 530 do 370 km2. Skadarsko jezero je dugo 44 km, a široko 14 km. Prosječna dubina Skadarskog jezera je 6 metara, a na pojedinim dijelovima je dno ispod nivoa mora i dostiže dubinu do 60 metara.